5 krachtige eigenschappen van mensen met een burn-out

Uit: Tijdschrift voor Coaching van 29-11-2017

1. Je bent een loyaal persoon

Loyaliteit is een prachtige karaktereigenschap.
Je bent bijvoorbeeld toegewijd aan het bedrijf waar je werkt. Je stelt je eigen gedrag af op de behoefte, prioriteiten en doelen van het bedrijf. Je bent een waardevolle kracht voor het bedrijf. Je zal je altijd voor 100% inzetten. Je bent betrokken bij wat er op de werkvloer gebeurt en zal jezelf beschikbaar stellen als je leidinggevende je nodig heeft.

De valkuil is overdreven loyaliteit waarbij je teveel van jezelf, je collega’s en je leidinggevende verwacht. Deze onrealistische verwachtingen leveren problemen op en roepen vaak gevoelens van frustratie, teleurstelling en boosheid op. Je kunt het werk en je gedachten dan niet loslaten, zelfs als dit betekent dat je in je vrije tijd moet gaan werken.

2. Je bent een sociaal persoon

Je kunt je goed inleven in een ander. Het belangrijkste is dat iedereen het leuk heeft met elkaar. Je maakt graag tijd voor een ander en er is altijd ruimte voor de mening of gevoelens van de ander. Wanneer je ziet dat iemand het moeilijk heeft schroom jij niet om de helpende hand te bieden, zelfs als dat betekent dat je jouw behoeften even aan de kant moet zetten. Je bent een goede teamspeler en teamleider. Bij jou is namelijk ruimte en respect voor iedereen.

Valkuil is om een ‘pleaser’ te worden. Je zet je eigen behoeften opzij omdat die van een ander belangrijker zijn dan die van jou. De angst dat mensen je niet aardig vinden zorgt ervoor dat je moeilijk NEE kunt zeggen. Het bewaken van grenzen is hierbij belangrijk.

3. Je neemt verantwoordelijkheid

Je voelt je mede-eigenaar van de uitdagingen en problemen die zich voordoen op de werkvloer. Als de leidinggevende jou kent twijfelt hij of zij nooit of jij je taken wel gedaan hebt. Als je tijdens het werk op een knelpunt stuit, zul je initiatief nemen om dit bij je leidinggevende aan te kaarten. Waarschijnlijk heb je ook al bedacht wat jij kunt bijdragen aan de oplossing. Je bent een fijne werknemer omdat je goed zelfstandig kunt werken. Je wacht niet af, maar onderneemt liever actie zodat alles op tijd en op de juiste manier gebeurt.

Valkuil is om je verantwoordelijk te voelen voor het werk en gedrag van anderen. Je neemt teveel hooi op je vork en kunt moeilijk delegeren omdat je er niet op vertrouwt dat anderen hun verantwoordelijkheid zullen nemen.

4. Je bent een assertief persoon

Wanneer jij ergens aan begint, ben je goed voorbereid. Je bedenkt wat de situatie voor jou betekent en hoe jij die het beste aan kunt pakken. Je bent goed in analyseren, plannen en organiseren. Waar anderen gaandeweg problemen tegenkomen, heb jij die al lang aan zien komen en daar een oplossing voor bedacht. Je werkgever weet goed wat hij of zijn aan je heeft. Zelden ben jij degene die voor verrassingen zorgt.

Valkuil kan zijn dat je niet los kunt laten. Je wilt overal controle over hebben. Dit maakt het lastig om met anderen samen te werken omdat zij soms iets op een andere manier doen dan jij gewend bent. Daar raak jij gefrustreerd en geïrriteerd door.

5. Jij hebt een winnaarsmentaliteit

Je vindt het fijn om ergens in uit te blinken en de beste te zijn. Als jij eenmaal wat in je hoofd hebt, dan gaat dat gebeuren. Mensen om je heen weten dat jij pas iets inlevert als het perfect is. Je levert liever iets twee weken te laat in als dat betekent dat het dan perfect is. Je staat bekend om je prestaties, je motivatie en je inzet. Waar anderen stoppen, ga jij door en opgeven komt niet voor in jouw woordenboek.

De valkuil is om te perfectionistisch te zijn. Je wilt altijd het beste in jezelf naar boven halen. Je ziet het als falen wanneer dit niet lukt. Je bent zelden tevreden en bent streng voor jezelf. Dit kost veel energie.